Ervaringen

[mmtl-row][mmtl-col width=”1/1″][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

kinzaaDorinda heeft ons heel fijn, met persoonlijke zorg gedurende de zwangerschap begeleid en op de bevalling zelf voorbereid. We wilden graag iemand hebben die de hele bevalling er bij zou zijn, die ons wat beter kent en gerust zou kunnen stellen indien nodig. Geen zweverig gedoe, dat past niet zo bij ons. Wel extra aandacht, zorg en ondersteuning.  

Bij de bevalling was haar aanwezigheid echt een plus, ze hielp met ademhaling-technieken en hield goed oog voor onze persoonlijke wensen. Ze voelde de situatie goed aan en weet wat op dat moment nodig is. Haar kennis van lactatie kwam ook goed van pas nadat onze dochter geboren is. Geen moment was ze té veel.

Het geboorteverslag dat we achteraf hebben mogen ontvangen is bovendien een mooi aandenken aan de bijzonderste avond van ons leven.  

-Kinza en Junte

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col offset_xs=”” offset=”” offset_md=”” offset_lg=”” width_xs=”” width=”1/1″ width_md=”” width_lg=”” hide_xs=”” hide=”” hide_md=”” hide_lg=”” push_xs=”” push=”” push_md=”” push_lg=”” pull_xs=”” pull=”” pull_md=”” pull_lg=”” bg_image=”” bg_repeat=”” bg_position=”” bg_size=”” id=”blok1″ class=””][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

Als jullie straks als twee lieve oudjes op een bankje zitten en terugdenken aan de bevalling van jullie eerste kindje, dan moeten jullie kunnen zeggen; het was een feestje’ . Dit zei Dorinda in ons eerste telefoongesprek. De bevalling als een feestje was een perspectief van waaruit wij hem nog niet hadden bekeken. Het was ook direct een voorbeeld voor wat Dorinda voor ons in het proces heeft betekend; ze gaf ons steeds iets extra’s waardoor we vol vertrouwen naar de bevalling toe konden leven.

Tijdens de bevalling voelde Dorinda precies aan wat we nodig hadden en heeft ons beiden door een lange bevalling gesleept.  We hadden sterk het gevoel dat we met z’n drieen een team waren die ‘de klus gingen klaren’. Heel bijzonder om dit zo te ervaren met iemand die we voor kort nog nooit hadden ontmoet. De bevalling ging niet helemaal volgens het boekje, maar ondanks dat hebben we steeds het gevoel gehad dat we de regie en controle hadden. Hierdoor kijken we goed terug op de bevalling en zijn we apetrots op onszelf. Dit is voor een groot deel te danken aan Dorinda. Dorinda is invoelend, doortastend en meelevend. Wat ons betreft is ze goud waard! Bastiaan & Linda.

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col width=”1/1″][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

Naamloos-6Wat mijn vriend en ik met name zo prettig vonden aan de begeleiding van Dorinda was het hele traject voorafgaand aan de bevalling. Tijdens de intake konden we al veel vragen stellen en kregen nuttige tips voor de komende zwangerschapsperiode toen. Ook heeft Dorinda ons geholpen met het maken van een beval plan en tijdens de gesprekken die we daarover hadden hebben we zoveel geleerd over wat er allemaal te kiezen is voor en tijdens de bevalling, er ging een wereld voor ons open. Dorinda ging ook mee naar het verpleegkundig spreekuur in het ziekenhuis, ook dat voelde goed, zo was iedereen goed op de hoogte van wat wij wilden. Al met al was het belangrijkste van de Doula begeleiding voor ons met name dat we precies wisten waar we voor zouden kunnen komen te staan en zo kwamen we tijdens de bevalling niet voor verrassingen te staan en konden we voor de bevalling eraan zou komen dit proces in alle rust ingaan. Ook als de bevalling anders zou lopen qua complicaties wisten we wat we wilden, ik moest nog even naar de operatiekamer nl en toen heeft mijn vriend onze dochter huid op huid bij zich genomen. Na de geboorte kregen we een prachtig geboorteverslag van Dorinda en wel 100 foto’s van de bevalling. Bijzonder om te lezen, ik was alweer zoveel details kwijt. Heel positief allemaal dus. Ik kan het iedereen aanraden.

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col offset_xs=”” offset=”” offset_md=”” offset_lg=”” width_xs=”” width=”1/1″ width_md=”” width_lg=”” hide_xs=”” hide=”” hide_md=”” hide_lg=”” push_xs=”” push=”” push_md=”” push_lg=”” pull_xs=”” pull=”” pull_md=”” pull_lg=”” bg_image=”” bg_repeat=”” bg_position=”” bg_size=”” id=”blok1″ class=””][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

WNaamloos-5e wisten dat ons derde kindje in het ziekenhuis geboren zou moeten worden en om dit zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen hebben we een doula gezocht. Na een korte speurtocht vonden we Dorinda. Een open en rustige vrouw die zich kon vinden in onze wensen. De gesprekken voor de bevalling waren fijn zo konden we stapje voor stapje toeleven naar de bevalling, een bevalling die anders zou worden dan de andere twee ivm een medische indicatie. Tijdens de bevalling konden mijn man en ik ons volledig op de bevalling richten omdat we wisten dat Dorinda het proces zou bewaken, dat gaf rust. Na de geboorte kregen we een mooi verslag en een hele berg foto’s wat erg heeft geholpen om een compleet beeld van de bevalling te vormen. Ik zou het anderen zeker aanraden.

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col width=”1/1″][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

Naamloos-4Doordat ik vanaf het begin van mijn zwangerschap alleen kwam te staan wees de verloskundige mij op een doula van haar kreeg ik een site: www.primabevallen.nl. Door de verhalen die ik las heb ik Dorinda gebeld. Na een eerste gesprek dat heel positief was besloten we samen dat zij bij mijn bevalling zou zijn. Bij mijn dochter had ik een mindere positieve ervaring gehad en nu wilde ik deze keer een positieve ervaring en dat is zeker gelukt dankzij Dorinda! Door de handvaten die ze mij gaf in het tweede gesprek heb ik een geboorteplan gemaakt. Mijn wensen zoals ik de geboorte van mijn zoon zo graag wilde een warm welkom op deze wereld. Doordat ik zwangerschapsdiabetes kreeg moest ik in het ziekenhuis bevallen. Dorinda is mee geweest na een controle we hebben toen uitgebreid mijn geboorteplan besproken. Alles was klaar en besproken iedereen wist wat mijn wensen etc. waren en dat gaf ontzettend veel rust. Op de dag dat ik ingeleid werd is Dorinda langs geweest alles kon en alles mocht zo ontzettend fijn.Zelfs een knuffel kopen voor mijn dochter het kon allemaal! Op het moment dat de bevalling echt begon was Dorinda er zo. De hele bevalling voelde ze feilloos aan wat ik op dat moment nodig had. Paar weken na de bevalling kreeg ik nog een heel mooi geboorteverslag echt prachtig. Pak hem nog vaak om door te lezen. Door haar steun heb ik een super bevalling gehad. Ik kan iedereen een doula aanraden! Eigenlijk zou het net zoals een verloskundige, arts etc. voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Groetjes Jol

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col offset_xs=”” offset=”” offset_md=”” offset_lg=”” width_xs=”” width=”1/1″ width_md=”” width_lg=”” hide_xs=”” hide=”” hide_md=”” hide_lg=”” push_xs=”” push=”” push_md=”” push_lg=”” pull_xs=”” pull=”” pull_md=”” pull_lg=”” bg_image=”” bg_repeat=”” bg_position=”” bg_size=”” id=”blok1″ class=””][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

Naamloos-10Hoera, we krijgen een tweede! Oh nee, mijn vrouw moet weer bevallen. Ik was hartstikke blij met de zwangerschap, maar zag als een berg op tegen de bevalling. Mijn vrouw kwam met het idee om een doula bij onze bevalling in te schakelen. Geen idee wat dat was. Vast nog iemand aan het kraambed die van alles van je wil.

In de eerste kennismaking met Dorinda bleek juist dat een doula er voor ons is als steun en toeverlaat tijdens de zwangerschap en bevalling, iemand die mij hielp om Christel zo goed mogelijk door de bevalling heen te coachen. Bovendien kon ik mijn taak delen met iemand die onze wensen kende en in de gaten kon houden, mocht ik er op een of andere manier niet toe in staat zijn. De gesprekken die we hadden, hielpen goed om naar de bevalling toe te leven en deze bevalling bewuster en meer vanuit onze wensen te beleven dan onze eerste bevalling. Tijdens de bevalling (voor de tweede keer in het ziekenhuis) hebben zowel Christel als ik erg veel aan Dorinda gehad. Een paar extra handen om in te knijpen, een medestander aan het hoofdeind om voortgang en emotie mee te delen, iemand die onze wensen in de gaten hield, een fotograaf etc. Doula Dorinda deed alles voor maximale ontzorging van Christel en mijzelf, heerlijk! Na een vlotte bevalling werd onze mooie dochter Noor geboren. Christel was geheel ontspannen en beviel bijzonder goed, ook voor mij was deze bevalling een bijzonder prettige ervaring. Een wereld van verschil vergeleken met de geboorte van onze zoon, waar alles ons werkelijk overviel. Dankzij onze doula waren we goed voorbereid, zelfverzekerd en ontspannen. Echt van harte aanbevolen!’

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col width=”1/1″][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

Naamloos-11‘Dorinda heeft met haar begeleiding onze zwangerschap en bevalling tot een bijzondere ervaring gemaakt. De informatie en adviezen die ze tijdens de zwangerschap gaf waren altijd toegespitst op onze wensen en behoeften. De cursus die we daarnaast volgden had zelfs geen toegevoegde waarde meer vergeleken bij de informatie en voorlichting die Dorinda ons eerder al gegeven had.

Via de mail hebben we ook veel contact gehad en konden we veel vragen. Zelfs na de bevalling. Het contact was altijd persoonlijk waardoor haar aanwezigheid tijdens de bevalling ook erg prettig was. Tijdens de bevalling heeft ze onze wensen bewaakt en ons beiden ondersteund, waarbij ze zich aanpaste aan onze behoeften op dat moment. Als we terugkijken op de bevalling, hebben we er beiden een warm gevoel over. De bevalling is precies zo gelopen als we het ons voorgesteld hadden, en zoals we erop voorbereid waren. En dit mede dankzij Dorinda.’ 

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col offset_xs=”” offset=”” offset_md=”” offset_lg=”” width_xs=”” width=”1/1″ width_md=”” width_lg=”” hide_xs=”” hide=”” hide_md=”” hide_lg=”” push_xs=”” push=”” push_md=”” push_lg=”” pull_xs=”” pull=”” pull_md=”” pull_lg=”” bg_image=”” bg_repeat=”” bg_position=”” bg_size=”” id=”blok1″ class=””][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

1

Na een hele goede 1e zwangerschap en prachtige thuisbevalling was iedereen in mijn omgeving verbaasd dat ik graag een doula bij mijn tweede bevalling wilde hebben. Mijn redenering hiervoor was niet zozeer dat ik iemand nodig had om te bevallen; dat kon ik samen met mijn man, had ik ervaren. Voor mij was het heel belangrijk om een vertrouwd iemand bij me te hebben naast mijn man. Iemand die ons kent, onze wensen kent maar vooral een idee heeft wie wij zijn. De zorg die de verloskundigen van mijn praktijk biedt is prima maar het is afwachten wie er bij je bevalling aanwezig zal zijn. Ik wilde zeker weten wie er zou zijn. Daarnaast was ik heel bang voor het ziekenhuis. Mocht ik onverwacht in het ziekenhuis moeten bevallen wist ik dat me dat zou blokkeren waardoor ik niet prettig zou kunnen bevallen. Voor mij nam een doula al die onzekerheden weg. Dorinda zou 5 weken lang 24 uur per dag voor me klaar staan en er zijn als ik het nodig had! In de praktijk werkte dit ook zo. Een prettig kennismakingsgesprek, uitwisselen van informatie, ideeën en visie. We konden echt ons verhaal kwijt. Het opschrijven van onze wensen wat betreft de bevalling gaf ons ook duidelijkheid in wat we nu precies wilden. Ik moest onverwacht in het ziekenhuis bevallen en de aanwezigheid van Dorinda heeft er voor gezorgd dat ik een prachtige bevalling heb gehad. Beter had niet gekund. We hebben het helemaal zelf kunnen doen, op onze manier. Het ziekenhuis ging respectvol om met onze wensen en kwam overal aan tegemoet. Het was een geweldige ervaring. Ik ben er van overtuigd dat de aanwezigheid van een doula dit voor mij mogelijk heeft gemaakt. De rust, aanwezigheid en het feit dat iemand constant voor je klaar staat maakte dat ik me helemaal kon overgeven aan de bevalling. Onze zoon heeft zo een prachtige rustige start gekregen in dit leven! Het bevallings verslag dat we hebben ontvangen na de bevalling geeft ons een prachtige extra herinnering aan die bijzondere periode en dag. 

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col width=”1/1″][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

VNaamloos-11olgende week wordt mijn dochter alweer 1. Waar is de tijd gebleven. Ik pak het geboorteverslag wat ik van Dorinda kreeg er weer eens bij. Wat fijn dat ik dat verslag heb, zo kan ik alles weer eens rustig nalezen. Ik vind het gewoon jammer dat ik zo’n verslag niet van de oudste heb. Al lezende beleef ik de bevalling opnieuw. Hoe ik moeite heb met ademhalen en hoe Dorinda mij helpt met de juiste techniek. Hoe ze me helpt de weeën op te vangen. Zij was voor mij een welkome aanvulling op de steun die ik van mijn lief kreeg. Ze weet wat ze moet doen en doet dat op het juiste moment. Ik herinner me nog dat ik me zo rustig voelde door haar aanwezigheid. Als ik mag persen is de kraamverzorgster er nog niet. Geen probleem, want ook deze ondersteuning kan Dorinda geven. De kleertjes had ze tussen de weeën door al klaargelegd om een warme kruik. Mijn dochter kon geboren worden… Zonder Dorinda was dat ook prima gelukt, maar met haar erbij ging het zo soepel. Normaal wil ik alle regie in handen houden, het voelde goed om het los te laten en Dorinda haar gang te laten gaan. Zij heeft absoluut bijgedragen aan een ‘ontspannen’ bevalling.

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col offset_xs=”” offset=”” offset_md=”” offset_lg=”” width_xs=”” width=”1/1″ width_md=”” width_lg=”” hide_xs=”” hide=”” hide_md=”” hide_lg=”” push_xs=”” push=”” push_md=”” push_lg=”” pull_xs=”” pull=”” pull_md=”” pull_lg=”” bg_image=”” bg_repeat=”” bg_position=”” bg_size=”” id=”blok1″ class=””][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

Naamloos-8De geboorte van onze eerste dochter ging bijna volledig aan mij voorbij. Voor mijn gevoel deden de artsen wat zij nodig achten, zonder met ons te overleggen. De inleiding strandde na drie dagen in een keizersnede. Dit was niet de geboorte zoals wij die voor ogen hadden. Toen bleken we weer in verwachting! Mijn vrouw kwam met het idee om een Doula in te schakelen. Op het internet kwam ze terecht bij Prima Bevallen. Het leek mij wel wat, iemand erbij die helpt met de voorbereiding voor de geboorte en begeleiding tijdens de geboorte. Het leek mij wel prettig om een onafhankelijke derde erbij te hebben, iemand niet verbonden aan het ziekenhuis, iemand die weet wat kan en wat niet kan. Iemand die ons kan ondersteunen bij het overleg en contact met de gynaecologen en klinische verloskundigen. Dorinda heeft ons geholpen met de voorbereidingen voor de geboorte door middel van een aantal gesprekken en via email contact. Vanaf het allereerste begin dat de geboorte op gang leek te komen, was Dorinda er voor ons. Tijdens het hele traject hadden we het gevoel dat ze er volledig voor ons was. Dankzij de hulp en steun van Dorinda heeft mijn vrouw de ruimte gekregen om op een zo natuurlijk mogelijke manier onze tweede dochter gezond en wel op de wereld te zetten. Het was een helende ervaring. Dorinda bedankt!

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col width=”1/1″][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

Naamloos-7Na mijn eerste bevalling had ik al direct besloten dat, mocht er een tweede komen, ik er alles aan wilde doen deze anders te laten verlopen. Ik kende nog niemand die met een doula bevallen was, maar dat leek mij daarbij erg behulpzaam. Tijdens mijn eerste bevalling was ik zo overvallen door alles dat ik min of meer in paniek ben geraakt. Ik was zo bezig met overleven dat ik helemaal niet meer bezig was met bevallen. Ik was in het ziekenhuis en het medisch team heeft mijn dochter meer gehaald, dan dat ik er aan heb bijgedragen dat zij er uit kwam. Achteraf miste ik, en mijn man, heel erg iemand die ons begeleidde. De bevalling ging erg snel en alles over kwam ons. Ook voor mijn man was dit een traumatische ervaring. Voor deze keer wilde dat ik iemand bij mijn bed had die ik kende en die mijn kende. Bij de verloskundigenpraktijk was het afwachten wie er dienst zou hebben, dat vond ik niet zo geruststellend. Het idee dat hoe dan ook, Dorinda er bij zou zijn, gaf al veel vertrouwen. Voor het kennismakingsgesprek had ik mij voorgenomen: bij twijfel, niet doen! Een doula heeft alleen zin als het contact goed voelt en vertrouwen geeft, anders kan het alleen maar averechts werken. Gelukkig was het direct goed en konden we er voor gaan. Het schrijven van het verslag van de vorige bevalling en het terugkijken daarop met het oog op de komende bevalling heeft mij echt nog geholpen dingen van die bevalling scherper te krijgen en te verwerken. Dat vond ik wel bijzonder, want wanneer zou je dat anders ooit doen, daar heb je het normaliter nooit meer over, eigenlijk. En door alle vragen van Dorinda (ook door het mailcontact) kreeg ik steeds helderder wat ik nodig had om de komende bevalling bewust mee te maken (dat was wat ik vooral graag wilde). Uiteindelijk had ik hier vooraf veel vertrouwen in gekregen, en is dit gelukkig ook supergoed gelukt. Mijn man was ook heel blij met deze bevalling. Hij kreeg er ook vertrouwen door en het hielp hem te weten wat hij voor mij kon betekenen. Dorinda was er juist op gericht hem te ondersteunen, niet hem te vervangen. (die vraag krijgen we vaak als er over vertellen. Of hij zich dan niet overbodig voelt, maar dit is in tegendeel het geval) Ik vond het financieel een behoorlijke investering (en een groot gemis dat dit niet verzekerd wordt), maar al ruim voor de bevalling vonden we het de investering al meer dan waard!

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col offset_xs=”” offset=”” offset_md=”” offset_lg=”” width_xs=”” width=”1/1″ width_md=”” width_lg=”” hide_xs=”” hide=”” hide_md=”” hide_lg=”” push_xs=”” push=”” push_md=”” push_lg=”” pull_xs=”” pull=”” pull_md=”” pull_lg=”” bg_image=”” bg_repeat=”” bg_position=”” bg_size=”” id=”blok1″ class=””][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

Naamloos-3In februari 2011 ben ik bevallen van onze oudste zoon. Het was geen fijne bevalling. Werkelijk alles zat tegen! Onze kleine diende zich aan toen ik en mijn man griep hadden, dus ik had al een ‘oneerlijke start’. Het ging alles, behalve zoals ik gehoopt/verwacht had. Na een zware bevalling van 27 uur en 45 minuten werd onze zoon geboren. Het was ongeveer 6 maanden later dat ik in het borstvoedingscafé hoorde van het bestaan van doula’s. Toen ik thuiskwam zei ik tegen mijn man, ‘als we ooit nog eens een tweede krijgen, dan wil ik wel met een doula bevallen’. Zo gezegd, zo gedaan! Toen ik opnieuw zwanger was hebben wij een doula ingeschakeld. Dorinda kwam met ons kennis maken en dat klikte meteen. Na de kennismaking besloten mijn man en ik om met haar in zee te gaan. Alleen deze eerste stap gaf mij al zoveel rust in mijn hoofd omtrent de bevalling. Het zou allemaal goed komen! Dorinda heeft ons geholpen om goed na te denken over onze wensen wat betreft de bevalling. Wat zijn dingen die we juist wel, of juist niet wilden. Samen hebben mijn man en ik toen een geboorteplan opgesteld met daarin hoe wij het liefst de volgende bevalling zouden willen hebben. Natuurlijk weet je van te voren niet hoe het zal lopen, maar je kunt in elk geval nadenken over hoe je het ’t liefst zou willen. Mijn wens was om thuis te bevallen, zonder pijninterventie. Op eigen kracht. Dit wilde ik bij onze oudste zoon ook, maar daar ben ik uiteindelijk in het ziekenhuis met een ruggenprik bevallen en daardoor was ik eigenlijk best teleurgesteld in mijzelf dat ik niet in staat was gebleken het op eigen kracht te doen. Op 28 oktober 2013 diende onze jongste zoon zich aan. Zodra de weeën begonnen waren belde ik Dorinda. Zij zou er vanaf het begin tot het einde bij zijn! De verloskundige was er snel en Dorinda ook. Dorinda heeft mij heel effectief geholpen tijdens het wegpuffen van de weeën. Telkens als ik de draad kwijt was, hielp zij mij weer in het ritme. Ook hielp zij mij om keer op keer weer te ontspannen tussen de weeën door. Dit creëerde vooral veel rust, waardoor de weeën goed doorzette en de bevalling goed verliep. Uiteindelijk heb ik een hele vlotte bevalling gehad (4 en een half uur) zonder enige complicatie, op eigen kracht! Waar mijn eerste bevalling teleurstellend, heftig, en lang was, was mijn tweede bevalling vlot, intiem en mooi. De bevalling is heel ‘helend’ geweest voor de negatieve ervaring die ik de eerste bevalling heb gehad. Tijdens de bevalling heeft Dorinda ook foto’s gemaakt. Deze kregen wij een dag (of twee?) na de bevalling opgestuurd. Eerst wist ik niet zo goed wat ik ervan moest denken en of ik ze wel wilde zien. Uiteindelijk heb ik in mijn kraamweek elke dag de fotoserie wel doorgekeken. Ik was er zo blij mee! Op die manier kon ik het hele proces opnieuw en opnieuw doorleven en verwerken. (Want, een bevalling is en blijft een heftige en ingrijpende ervaring) Dorinda, bedankt voor je steun, je aanwezigheid, je paraatheid (zelfs Whatsappen midden in de nacht)! Dank voor de foto’s. Dank voor de bemoedigende woorden. Dank voor je eindeloze positiviteit. Dank voor de ruimte die jij hebt gecreëerd waarin ik mijn eigen kracht mocht ontdekken. Je bent een kanjer! Mocht ik weer opnieuw zwanger worden zou ik heel graag Dorinda bij een volgende bevalling er weer bij hebben. Rond een bevalling speelt heel veel emotie. Van tevoren kun je helder nadenken, maar tijdens de bevalling is dat veel lastiger. Daarom is het super dat een doula zoals Dorinda helpt om dat wat je van tevoren hebt bedacht, ook te borgen. Daar waar de verloskundige let op de medische aspecten van de bevalling, heeft Dorinda geholpen om de bevalling emotioneel goed door te komen. Door ons te helpen om de bevalling goed voor te bereiden met een geboorteplan, heeft ze zowel voor als tijdens de bevalling rust gecreëerd bij mijn vrouw en ik. Mede door haar hulp kunnen we samen terugkijken op een geslaagde bevalling.

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col width=”1/1″][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

Naamloos-11Ons eerste kindje is kort na de bevalling overleden, en daarom zochten we naar iemand die ons tijdens deze tweede zwangerschap en evt. ook met de bevalling kon begeleiden. Dorinda was invoelend, meedenkend en we voelden ons gesteund in een mooie maar ook zware zwangerschap. Mede door de gesprekken en mails met Dorinda groeiden we in vertrouwen naar de bevalling toe. Dorinda gaf ons handvatten om een geboorteplan op te stellen. Haar aanwezigheid en rol tijdens de bevalling gaf ons vertrouwen, in de wetenschap dat we alles samen goed hadden voorbereid. Prachtig om daarna onze gezonde dochter in de armen te kunnen sluiten!

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col offset_xs=”” offset=”” offset_md=”” offset_lg=”” width_xs=”” width=”1/1″ width_md=”” width_lg=”” hide_xs=”” hide=”” hide_md=”” hide_lg=”” push_xs=”” push=”” push_md=”” push_lg=”” pull_xs=”” pull=”” pull_md=”” pull_lg=”” bg_image=”” bg_repeat=”” bg_position=”” bg_size=”” id=”blok1″ class=””][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

Naamloos-2Via een moeder op school werd ik geattendeerd op het bestaan van een Doula. Ik ben gelijk gaan googlen en kwam bij de website van Dorinda terecht. Als alleenstaande zwangere moeder was het vooruitzicht van persoonlijke bevallingsbegeleiding een uitkomst, maar wist niet of ik me deze luxe wel kon en mocht veroorloven. Ik heb toch gebeld om te kijken wat er mogelijk was. Na het eerste gesprek was ik eigenlijk gelijk om. Dorinda’s benadering vond ik zeer menselijk, open en eerlijk en voelde gelijk dat er overal over te praten viel. Ze probeerde me in al mijn wensen en behoeftes tegemoet te komen. Wat er uiteindelijk op neer kwam dat ik tijdens mijn bevalling begeleiding had van twee Doula’s! Van Dorinda en Elise-Doula in opleiding. Zo veel vrouwenenergie was echt geweldig. Ondanks dat mijn bevalling niet zoals gewenst/gepland verliep heb ik de begeleiding als heel nuttig ervaren. Dorinda heeft heel zorgvuldig gehandeld en voor zover dat mogelijk was mijn wensen en grenzen weten te bewaken. En tegelijkertijd de bevalling vast weten te leggen met prachtige foto’s. Wow. Ook de nazorg was prettig en heel welkom. Fijn om nog eens mijn verhaal te kunnen doen. Het geboorteverslag is wederom een zeer zorgvuldig beschreven verhaal geworden. Een prachtig en tastbare herinnering om voor altijd te bewaren en na te lezen. Nogmaals dank Doula (Troela) Dorinda en Doula Elise. We hebben het toch maar weer mooi gefixt met z’n allen!

[/mmtl-text][/mmtl-col][mmtl-col width=”1/1″][mmtl-text id=”” class=”” space=”medium”]

Naamloos-1Mijn eerste bevalling overkwam ons. Onverwachts moest ik in het ziekenhuis bevallen. De voor mij onbekende verloskundige, zette mij allesbehalve in mijn kracht. Het medisch team heeft mijn dochter meer gehaald, dan dat ik er aan heb bijgedragen. Ondanks een grondige voorbereiding middels een geboorteplan, was het niet mijn bevalling. De bevalling verliep vlot. Voor mijn gevoel deed de arts en verloskundige wat zij nodig achten, zonder met ons te overleggen. Ook voor mijn man was dit een heftige ervaring. Het idee dat hoe dan ook, Dorinda bij mijn tweede bevalling erbij zou zijn, gaf al veel vertrouwen. Zo konden we voor de bevalling dit proces in alle rust ingaan. Het schrijven van het verslag van de vorige bevalling en het terugkijken daarop met het oog op de komende bevalling heeft mij geholpen dingen van die bevalling scherper te krijgen en te verwerken. Een geboorte is een insnijdend gebeurtenis en zo bepalend voor moeder, partner en kind. Het is zo fijn, als je vervolgens dit moment als fijn kunt ervaren. Iemand die ons kent, onze wensen kent maar vooral een idee heeft wie wij zijn. Ik wilde zeker weten, dat mits we in het ziekenhuis zouden bevallen, ik ondanks de situatie in mijn kracht wordt gezet en het mijn bevalling is. Dorinda is invoelend, meedenkend en we voelden ons gesteund. Dorinda gaf ons handvatten om een persoonlijke geboorteplan op te stellen. Haar aanwezigheid en rol tijdens de bevalling gaf ons vertrouwen. Een extra hand om in te knijpen en een fotograaf … Dorinda heeft er voor gezorgd dat ik een prachtige bevalling heb gehad. Haar rust, bemoedigende woorden, positiviteit en de ruimte die zij heeft gecreëerd zette mij in mijn kracht. Zo kon ik me helemaal overgeven aan de bevalling. Onze tweede dochter heeft een prachtige rustige start gekregen in dit leven! Het was een fijne thuisbevalling. Een wereld van verschil vergeleken met de geboorte van onze eerste dochter, waar alles ons werkelijk overviel. Na de geboorte kregen we een aandachtig geschreven geboorteverslag en een heleboel foto’s. Bijzonder om te lezen. Het geeft ons een prachtige extra herinnering

[/mmtl-text][/mmtl-col][/mmtl-row]